Żołądek jest to część układu pokarmowego, która jest najszersza. Kształt uzyskuje podczas rozciągania przez gromadzący się pokarm. Przypomina worek o kształcie retorty chemicznej lub haka wędki. Leży on skośnie w górnej lewej części jamy brzusznej, tuż pod przeponą i skierowany jest swym ujściem ku stronie prawej.
W żołądku odróżniamy część wpustową, do której uchodzi przełyk, część usytuowaną na lewo i powyżej wpustu zwaną dnem żołądka, część środkową zwaną trzonem i część odźwiernikową znajdującą się w pobliżu ujścia żołądka do dwunastnicy. Ujście nazywa się odźwiernikiem.
Rola żołądka to magazynowanie pokarmu, dalsze jego rozdrabnianie na miazgę pokarmową oraz kontynuowanie zapoczątkowanego w jamie ustnej trawienia. Funkcja żołądka polega na produkcji mocnych kwasów i soków trawiennych. Mięśniówka żołądka ugniata, ściska i miesza pokarm z wytworzonymi substancjami. Dzięki temu powstaje śmietanowy płyn, który po takiej obróbce zostaje przesuwany w kierunku jelita cienkiego.
Monika K