Zakażenie bakterią Helicobacter pylori wywoduje zmiany błony śluzowej żołądka. Zmiany zapalne prowadzą do zwiększonego wydzielania kwasu solnego w żołądku, co z kolei zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia wrzodów żołądka. Helicobacter pylori wnika znajdującymi się na jednym z biegunów wiciami w błonę śluzową żołądka i tam przywiera.
Helicobacter pylori posiada zdolność do rozkładania mocznika przy pomocy produkowanego przez nią enzymu ureazy. Umożliwia jej to przetrwanie w kwaśnym środowisku żołądka. Mocznik zostaje rozłożony do dwutlenku węgla i amoniaku, który z kolei neutralizuje kwaśną treść żołądka w pobliżu bakterii.
Bakteria Helicobacter pylori znajduje się w kale zarażonych osób i stąd może przedostawać się do wody oraz produktów spożywczych. Zakażenie te zwane też jest chorobą brudnych rąk. Możliwe jest bezpośrednie przeniesienie bakterii do jamy ustnej, a stamtąd do żołądka.
Marta P