Wątroba to narząd układu pokarmowego, który odgrywa jedną z nadrzędnych ról w organizmie. Jest to największy gruczoł człowieka, waży około 1,5 kg. Położona jest w górnej części jamy brzusznej, pod przeponą, która oddziela wątrobę od podstawy płuc i serca. Zajmuje ona całe prawe podżebrze i część podżebrza lewego ponad jelitami i żołądkiem. Normalnie prawie cała wątroba jest schowana pod łukiem żebrowym i tylko w okolicy nadpępkowej przylega do przedniej ściany brzucha.
Podczas trawienia wątroba wytwarza enzymy, które mają za zadanie trawić substancje zawarte w pokarmie. Strawiony pokarm wędruje do wątroby z jelit przez krew, która zawiera niezbędne substancje odżywcze. W wątrobie są one rozkładane i w wyniku wielu reakcji chemicznych są zmieniane i potem rozprowadzane po całym organizmie.
Wątroba wytwarza żółć. Jest to zielonkawo-żółty płyn niezbędny do trawienia tłuszczów. Żółć przepływa z wątroby do jelita cienkiego lub, gdy występuje jego nadmiar, do pęcherzyka żółciowego. Po spożyciu większej ilości tłustego pokarmu pęcherzyk kurczy się i uwalnia dodatkową porcję ważnej żółci.
Monika K