Salmonella jest to bakteria żyjąca w ludzkich i zwierzęcych organizmach i jest przyczyną wielu chorób. Jeden z rodzai salmonelli powoduje dur brzuszny, inny dur rzekomy, jeszcze inne gatunki powodują zatrucia i nieżyt żołądkowo-jelitowy.
Zatrucie salmonellą może być poważne. Powszechnym źródłem salmonelli są surowe lub zbyt krótko gotowa jajka, niedogotowany drób oraz dania i sałatki stojące w pokojowej temperaturze przez wiele godzin. Najbardziej narażone są kobiety ciężarne, małe dzieci oraz osoby chore i starsze z obniżoną odpornością.
Pałeczki salmonelli atakują żołądek i jelita. W poważnych przypadkach może przedostać się do chłonki i spowodować zapaść krążeniową, posocznicę salmonellozową, mogą przedostać się do płuc, wsierdzia czy opon mózgowo-rdzeniowych.
Od 8 do 36 godzin od zakażenia mogą wystąpić następujące objawy: biegunka, ból głowy, ból brzucha, nudności i wymioty oraz krew w stolcu.
Karolina J