Reakcja organizmu na alergeny
Ludzie ze skłonnościami do alergii wytwarzają więcej przeciwciał (immunoglobulin) określonego typu, nazywanych IgE. Powstają one już podczas pierwszego kontaktu z alergenem i przyczepiają się do komórek tucznych w tkankach. Kiedy organizm napotka znów te same alergeny wtedy IgE pobudza komórki tuczne do wytwarzania substancji chemicznych, m.in. histaminy. Substancje te powodują obrzęk i zapalenie otaczających tkanek oraz powodują wystąpienie różnych objawów alergicznych w zależności od tego jaka część ciała została objęta tym procesem.
Reakcje niealergiczne
Około 10% pacjentów, którym podano penicylinę dostała wysypki, ale nie zawsze byłą to reakcja alergiczna. Jednak u 0,1-0,4% wystąpiły ciężkie objawy alergiczne, takie jak wstrząs anafilaktyczny. Aby przekonać się czy pacjent nie jest uczulony na penicylinę, należy wcześniej wykonać test skórny.
Czasami objawy podobne do alergicznych są wywołane przez czynniki inne niż alergia. Histamina, która wywołujące obrzęk i zapalenie otaczających tkanek oraz zapoczątkowuje występowanie różnych objawów alergicznych, może być też uwolniona w przypadku urazu np. zadrapania skóry czy uszkodzenia delikatnego nabłonka dróg oddechowych przy wdychaniu substancji chemicznych. W takiej sytuacji występują podobne objawy jak w przypadku reakcji alergicznej, chociaż żadne alergen nie brał udziału w tym procesie. Objawy podobne do alergii mogą wystąpić po zjedzeniu potraw, które uwalniają histaminę lub same jest zawierają, są to np. dojrzałe sery, takie jak brie, czy produkty poddawane fermentacji, szczególnie czerwone wino.
Czasem nietolerancja pokarmowa jest mylona z alergią pokarmową. Objawy typowe dla nietolerancji pokarmowej takie jak- ból głowy, zmiany nastroju, bolesność stawów i mięśni oraz nudności, wymioty lub biegunka, mogą wydawać się wynikiem spożycia pewnych produktów, jednak nie mają one podłoża alergicznego.
W takich przypadkach nie ma dowodów na zaangażowanie układu odpornościowego. Wyłączenie „podejrzanego” pokarmu na jakiś czas z jadłospisu może złagodzić objawy nietolerancji pokarmowej.
Karolina J
Od dluzszego czasu mam pieczenie jezyka czy to tez moze byc obiawem alergii pokarmowej-jestem alergiczka a szczegolnie na obecny okres wiosenny kiedy jest kwitnienie i pylenie... ~elzbieta
Tak to może być objaw alergii krzyżowej np. na pyłki brzozy z jabłkiem. Należy skonsultować się z alergologiem i wykonać/powtórzyć testy skórne. ~medisa.pl