Przyczyny raka żołądka
Nie udało się jak dotąd wykazać przyczyn powstawania nowotworu żołądka. Jednak istnieje wiele czynników powodujących przemianę zdrowych komórek w złośliwe komórki nowotworowe. W substancje toksyczne mogą przekształcać się w ustroju konserwanty dodawane do żywności. Sprzyjają one przemianie komórek zdrowych w nowotworowe.
Sygnalizowano także, że dieta bogata w potrawy peklowane lub wędzone jest czynnikiem sprzyjającym. W badaniach udowodniono większą częstość raka w krajach, gdzie potrawy tego rodzaju są częste w diecie.
Rak żołądka częściej występuje u osób, które mają w żołądku nowotwory łagodne nazywane polipami. Zwiększona częstość raka jest także po operacjach wykonywanych na żołądku. Czynnikiem usposabiającym może być także grupa krwi A oraz obecność jej u innych członków rodziny. Z tego względu nie można pominąć czynnika dziedziczności. Faktem godnym podkreślenia jest to, ze wymienione czynniki zwiększają jedynie prawdopodobieństwo wystąpienia raka, a nie wiążą się z nieuchronnym jego wystąpieniem.
Monika K
Witam mam pytanie i bardzo prosze o odpowiedz mam 27 lat gdy mialam 19 lat dowiedzialam sie ze mam wrzody zoladka od niedawna czesto mam mdlosci i wymioty a zgaga ktora temu towarzyszy jest nie do opisania,od 4 dni zauwazylam rowniez ze krwawia mi dziasla,co mi sie nie zdarzalo wczesniej *( moj dziadek zmarl na raka zoladka,moi rodzice tez maja problemy z wrzodami (moja mama jest po operacji po tym jak pekl jej wrzod na zoladku). czy w moim wieku jest mozliwy rak zoladka?czy mam sie tego obawiac? ~asia
Asia problem w tym że jest możliwy jak najszybciej zrób Morfologię, Gastro, USG jamy brzusznej i markery nowotworowe CEA i CA 19-9 ~M.Lipiński
Według mnie należy sosować dietę łagodną i osłonową* więcej tłuszczu zwłaszcza zwierzęcego, mniej ziemniaków i ryżu ( nie zawieraja glutenu, ten dziala oslonowo.)jesli już to niesolone z mięsem i łagodnymi surowkami 9 z papryki ogorka świezego ,sałaty kapusta słodka z dużam ilością cukru i oleju z marchwia bez cebuli i jabłaka na słodko. wyeliminować kwas czyli owoce, kiszonki, sfermentowane mlekoe warzywa, groch fasolę, chyba że mloda na słodko i tłusto.Precz z truskawkami i pomiodorami, serem białym chyba że ze słodkiego mleka jak dla niemowląt. J a piję tylko lekooosłodzoną wode na szklanę 1/4 łyżeczki cukru jesli z czymś solonym w czsie posiłku to i do 2 łyżeczek na szklankę wody. sól do minimum. Uwazac na chleb zawiera kwas i sol, lepiej bulki maslane ,nalesniki, makaron aldente. Mam chrobę wrzodową i się do tego stosuję od dłużego czasu nie miałam atakow, moj ojciec tez zmarł na raka żołądka ~alba