Przyczyny cukrzycy typu 2
Za rozwój cukrzycy typu 2 odpowiada starzenie się organizmu i niezdrowy tryb życia. Czynnikami sprzyjającymi są: dieta z dużą ilością słodyczy i tłuszczy oraz mała aktywność fizyczna i nadmierna tusza.
Aż o 80 % niebezpieczeństwo zachorowania na cukrzycę zwiększa się przy otyłości. Nadwaga i tłuszcz osłabiają wrażliwość komórek na insulinę i zmniejszają jej skuteczność.
Wyzwaniem dla medycyny jest aktywne poszukiwanie cukrzycy insulinoniezależnej u osób z grup ryzyka, ponieważ chorzy żyją przeciętnie około 10 lat krócej.
Monika K
Mam cukrzyce typu 2, jak powiedzial mi doktor.
Mialem zwala serca, i bypass operation, wszystko sie udalo bardzo dobrze.
ale cukier we krwi utrzymuje sie pomiedzy 6-10 mmol/l, ostatni miesiacami 8-10 mmol/l. Lekarz przepisal mi Metformin 2 g dziennie, ale nie widze aby cukier spadal. Stosuje tez diete, ale nie widze poprawy, nie pije alkoholu i nie pale, nie jem bialego chleba, ziemniakow i ryzu.
Co ma dalej robic, ~Jan
PRZY CUKRZYCY WAŻNYM JEST, ABY DOSTOSOWAĆ ODŻYWIANIE DO TABEL Z TZW. NISKIMI WĘGLOWODANAMI:
Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie nie przekraczające po spożyciu dozwolonej granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.
CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ:
Wg tzw. NISKICH WĘGLOWODANÓW TJ. DO 26% WZROSTU, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki powodują we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki ww węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają jakości.
TABELE; DOZWOLONE ORAZ ZAKAZANE DOPEŁNIAJĄ WŁAŚCIWEJ IDENTYFIKACJI PRAWD PRZYRODNICZYCH:
Dostosowanie się do tabel zalecane i dozwolone pozwala w 2-3 dni ustabilizować poziom cukru we krwi i nie jest to trudne. (Max. 30 dni).
PAMIĘTAJMY, ŻE POZIOM CUKRU WE KRWI NIE PODNOSI ANI POWIETRZE, ANI WODA MINERALNA, LECZ ZJADANE WĘGLOWODANY:
Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować od zaraz. Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego. ~Iwona STYBAK, Wrocław