Konkretna przyczyna rozwoju chłoniaków nie jest znana. Można się tylko domyślać, że dużą rolę odgrywa tu otaczające środowisko. To wszystko, co człowiek zjada, wypija czy też powietrze, którym oddycha skażone jest dużą liczbą czynników rakotwórczych, które stymulują komórki do niepohamowanego rozrostu nowotworowego, którego nie jest w stanie kontrolować układ odpornościowy.
Czynniki sprzyjające rozwojowi chłoniaki to: osłabienie układu odpornościowego, zakażenie wirusem HIV, działania środków chemicznych (owado- i grzybobójczych, rozpuszczalników), dieta bogata w tłuszcze i związki azotowe, schorzenia autoimmunologiczne (organizm atakuje wtedy własny, wadliwie działający układ odpornościowy), zakażenie wirusami lub bakteriami, dym tytoniowy.
Węzły chłonne o średnicy powyżej 1 cm, niereagujące na leczenie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne przez dłuższy okres niż 2-3 tygodnie, wymagają bezwzględnej biopsji i zbadania pod mikroskopem. Lekarz powinien jednocześnie skierować na morfologię krwi, prześwietlenie klatki piersiowej i USG jamy brzusznej. Jeśli tego nie zrobił należy iść do innego specjalisty.
Monika K