Przełyk to prosta rura, lekko spłaszczona, o gładkich ścianach, o długości około 25 cm. Biegnąc pomiędzy tchawicą, a tylną ścianą klatki piersiowej przebija on przeponę i otwiera się do żołądka w miejscu zwanym wpustem. Służy do prowadzenia pokarmu z gardła do żołądka.
Rola przełyku nie jest bierna i kęs pokarmowy nie spada do żołądka jedynie wskutek siły ciążenia. Jest on przesuwany stopniowo, dzięki kolejnym skurczom i rozkurczom mięśni gładkich znajdujących się w ścianie przełyku. Te rytmicznie powtarzające się skurcze i rozkurcze wytwarzają charakterystyczny dla przełyku i dalszych odcinków przewodu pokarmowego ruch jego ścian, zwany perystaltycznym i robaczkowym. Zadaniem tego ruchu jest przesuwanie pokarmu niezależnie od siły ciążenia.
Przechodzenie przez przełyk pokarmu stałego trwa około 6 sekund, a pokarmu płynnego - około 1 sekundy. W dolnej części przełyku znajduje się zgrubienie ściany, zwieracz przełyku, który podczas rozkurczu wpuszcza pokarm do żołądka.
Monika K