Pot jest to wydzielina wydobywająca się z gruczołów potowych, które znajdują się na całej skórze. Połączone są one z powierzchnią skóry cienkimi przewodami wydzielniczymi, kończącymi się w porach skóry. Gruczoły te usuwają z organizmu nadmiar wody i eliminują pewne produkty przemiany materii.
Skład potu to głównie woda (99%) z zawartością licznych związków chemicznych: kwas mlekowy, sól, związki potasu i mocznik. Pot jest bezbarwny, smak słony, a zapach charakterystyczny, ale nie przykry. Cuchnący pot jest wynikiem bakterii znajdujących się na skórze.
Wydzielanie potu następuje cały czas i wynosi 40 g na godzinę. Wpływa on korzystnie na skórę i cały organizm. Wydzielanie potu jest kontrolowane przez autonomiczny układ nerwowy.
Głównym zadaniem potu jest regulacja temperatury ciała. Kiedy temperatura ciała wzrasta (np. podczas wykonywania różnych czynności fizycznych, przebywania w gorącym pomieszczeniu, przy gorączce) ustrój pozbywa się ciepłego potu, obniżając temperaturę wewnętrzną.
Za pośrednictwem gruczołów potowych organizm pozbywa się różnych substancji toksycznych i odpadkowych, między innymi reszt organicznych, składników mineralnych i innych niepotrzebnych związków, np. mocznika. Pot utrzymuje także wilgotność skóry dlatego pocimy się przez cały czas, nawet w chłodne dni.
Karolina J