Osocze to płyn otaczający składniki morfotyczne krwi, do których należą między innymi erytrocyty. Ma barwę bladożółtą i lepką konsystencję. W całej objętości krwi stanowi 55 proc.
Głównym składnikiem osocza jest woda, zajmuje aż 90 proc. To w niej rozpuszczone są liczne substancje, których liczba sięga nawet 100. Są to czynniki krzepnięcia krwi, białka niszczące patogeny, substancje odżywcze, sole i związki mineralne, dwutlenek węgla, hormony i substancje odpadowe. Wszystkie składniki pomagają w utrzymaniu ciała w równowadze chemicznej.
Jakościowo najważniejsze są białka występujące w osoczu. Dzielą się one na: albuminy, globuliny i fibrynogen. Ich rola jest niezwykle istotna dla normalnego przebiegu procesów życiowych i bardzo różnorodna.
Fibrynogen jest niezbędny w procesach krzepnięcia krwi. Wszystkie białka współdziałają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi w naczyniach krwionośnych oraz w utrzymaniu niezbędnych ilości wody w osoczu i tkankach.
Białka osocza krwi spełniają poza tym rolę pośrednika w przenoszeniu związków nierozpuszczalnych w wodzie, bądź rozpuszczalnych w bardzo małym stopniu, m.in. dla hormonów i witamin. Związki te wędrują z krwią do narządów, którym są niezbędnie potrzebne i dopiero tam oddzielają się od swego poprzednika.
Monika K