Nowotwory przełyku są nowotworami należącymi do najrzadziej występujących nowotworów układu pokarmowego. Najczęstszymi złośliwymi nowotworami przełyku (98% przypadków) są: rak płaskonabłonkowy i rak gruczołowy. Rzadziej zdarzają się: mięsak chrzęstny, mięsakoraki, złośliwy guz nabłonkowy, rak gruczołowo-torbielowaty, czerniak i inne.
Główne czynniki ryzyka zachorowania są: wiek (średnia wieku zachorowań dla mężczyzn wynosi 66 lat, a dla kobiet 67), palenie papierosów, spożywanie wysokoprocentowego alkoholu, przewlekłe stany zapalne lub przebyte urazy przełyku, refluks żołądka i niewłaściwa dieta (niedobory witamin A,B2,C,E oraz niedobory cynku, molibdenu i manganu).
Pierwsze etapy nowotworu przełyku przebiegają bezobjawowo, wraz z rozwojem choroby mogą wystąpic: problemy z przełykaniem pokarmów stałych, bóle przełyku, wymioty, krwioplucie, chrypka i znaczna utrata wagi.
Iza