Nieżyt jelit występuje wtedy gdy jelita zostaną objęte procesem zapalnym. Najczęstsze nieżyty powodowane są zatruciami pokarmowymi i zwykle ustępują po 3-4 dniach.
Większość nieżytów jelit jest pochodzenia zakaźnego, czyli wywołane są przez żywe zarazki (bakterie, pasożyty, wirusy). Czasem są one następstwem spożycia substancji toksycznych, np. spożycie leków, które podrażniają żołądek i jelita. Pokarmy zepsute są też główną przyczyną występowania nieżytów. Niektóre bakterie bezpośrednio atakują jelita inne zaś działają wytwarzając toksyny
O ile alkohol i tytoń nie mają tak dużego wpływu na nieżyt jelit o tyle stres może być częstym powodem jego występowania.
Objawami są: brak apetytu, mdłości i wymioty, biegunka i płynny stolec, ból brzucha wywołany skurczem jelita, może pojawić się gorączka.
Jeśli chcemy zapobiec nieżytowi jelit musimy przestrzegać zasad higieny odżywiania: niespożywania potraw, które mogą być skażone, myć ręce przed posiłkiem, chronienie pokarmu przed muchami, trzymanie ich w lodówce i wyrzucanie nieświeżej żywności.
Karolina J