+medisa.pl - Encyklopedia Zdrowia | Forum | Nowotwory | Choroby | Fizjoterapia | Anatomia
medisa.pl » Smak i węch » Narząd smaku (smak)

Narząd smaku (smak)

Wrażenia smakowe są odbierane dzięki zakończeniom nerwowym leżącym w kubku smakowym. Zagłębienia w błonie śluzowej języka zbudowane są z komórek smakowych i podporowych. Są one rozmieszczone w brodawkach nitkowatych (najmniejsze i najliczniejsze na przedniej części języka), grzybowatych (na przedniej części języka), okolnych (największych zagranicy trzonu i nasady języka) i liściastych (pionowe fałdy na bocznej powierzchni języka). Komórki smakowe są wrzecionowate i mocno wydłużone. Zbudowane są z komórek smakowych (chemoreceptorów) otoczonych komórkami podporowymi. Na każdej z nich od góry jest pręcik smakowy, a od dołu wychodzą z niej włókna nerwowe.

Pobudzenie receptorów błonowych powoduje uwolnienie przez komórkę smakową neurotransmiterów do synapsy I-rzędowego neuronu czuciowego. Dalsza droga tego sygnału prowadzi przez II-rzędowy neuron czuciowy do wzgórza i podwzgórza oraz przez III-rzędowy neuron czuciowy do kory smakowej (leżącej na pograniczu płatów czołowego i ciemieniowego). Kubki smakowe potrafią odróżnić pięć smaków: słodki (węglowodanów), słony (jonów sodu), gorzki (substancji obojętnych lub szkodliwych), kwaśny (jonów wodoru) i umami (mięsny – jonów glutaminianowych). Związki chemiczne zawarte w pokarmach są rozpuszczane w ślinie i to ten płyn drażni komórki smakowe.

Monika K

Spis pojęć | Kontakt
© +medisa.pl - Internetowa Encyklopedia Zdrowia
Medycyna + Choroby + Zdrowie