Krzepnięcie krwi to złożony proces chemiczno - fizyczny, w którym biorą udział liczne związki i substancje znajdujące się w osoczu, płytkach krwi, ścianach naczyń krwionośnych i tkankach. Wszystkie elementy biorące udział w krzepnięciu krwi nazywane są czynnikami krzepnięcia. Większość z nich to białka o własnościach enzymów, które są niezbędne dla przebiegu pewnych reakcji.
Krzepnięcie krwi składa się z trzech etapów.
Etap 1
Etap pierwszy rozpoczyna się wraz z przecięciem lub zranieniem skóry. W ten sposób organizm broni się przeciw licznym patogenom próbującym wedrzeć się do ciała. Organizm uruchamia ciąg zdarzeń, które powodują zahamowanie utraty krwi. Na tym etapie z tętnic włosowatych wypływa krew, a w ranie gromadzą się bakterie. Wtedy rozpoczyna się proces gojenia rany.
Etap 2
W pierwszym etapie tkanka skórna została uszkodzona i znajdujące się w niej drobne naczynia są przecięte. W drugim etapie trombocyty, fragmenty komórek zwane płytkami krwi, są przyciągane do miejsca zranienia. Tam sklejają się i tworzą czop hamujący krwawienie. Następnie przez komórki krzepnięcia i komórki skóry zostaje wytworzona substancja, która tworzy siateczkę drobnych włókien. W niej zostają uwięzione erytrocyty. Dzięki temu powstaje skrzep krwi. Atakujące organizm bakterie są niszczone dzięki leukocytom, czyli białym krwinkom, które natychmiast wędrują w miejsce zranienia.
Etap 3
W drugim etapie przez krwinki czerwone został utworzony skrzep krwi. W etapie trzecim struktura ta wysycha i kurczy się. Na zewnętrznej części rany jest widoczny strup, który zabezpiecza odnawiające się tkanki. Dodatkowym jego zadaniem jest utworzenie bariery dla bakterii. Po naprawie tkanki strup odpada. Wtedy można ujrzeć nowo naprawioną skórę. Wytworzenie takiego skrzepu może uniemożliwić wysokie ciśnienie panujące w dużych naczyniach. Dlatego przecięcie ich jest bardzo niebezpieczne.
Monika K