Krwinki czerwone, czyli erytrocyty, są największą grupą składników morfotycznych krwi. W 1 mm3 znajduje się ich około 5 milionów u mężczyzn, a 4,5 miliona u kobiet. Miejscem tworzenia się krwinek czerwonych jest u człowieka dorosłego szpik czerwony, wypełniający przestrzenie pomiędzy beleczkami kości płaskich i krótkich.
Erytrocyty są odmienne od innych komórek. Główna różnica polega na tym, że nie posiadają jądra komórkowego, które jest zaliczane do podstawowych składników każdej komórki. Czas życia każdej komórki to około 100 dni. Ich głównym zadaniem jest pobieranie tlenu w płucach i rozprowadzanie go do komórek całego ciała. Tam gaz zostaje zużyty podczas uwalnianiu energii z pokarmu.
Erytrocyty mają kształt dwuwklęsłego dysku, dzięki czemu zwiększa się powierzchnia dla absorpcji tlenu. Głównym składnikiem krwinek czerwonych jest hemoglobina o barwie czerwonej, która silnie wiąże wspomniany gaz. Najmniejsze tętnice nie są przeszkodą do migracji erytrocytów po całym ciele, ponieważ są bardzo elastyczne.
Monika K