Gastrektomia jest to resekcja żołądka, czyli usunięcie całego lub jego części. Jest to poważna operacja wykonywana w znieczuleniu ogólnym.
W przypadku gastrektomii całkowitej usuwany jest żołądek, a przełyk łączy się z dwunastnicą. W gastrektomii częściowej wycina się nawet dwie trzecie żołądka. Gastrektomie totalną wykonuje się w przypadku nowotworu żołądka, czasem w zespole Zollingera-Ellisona (jest to guz trzustki, który powoduje nadmierną produkcję kwasu żołądkowego).
Gastrektomia częściowa (usuwana jest wtedy znaczna część wytwarzająca kwas żołądkowy) jest wykonywana w przypadku opornych na leczenie farmakologiczne wrzodów trawiennych.
W gastrektomii mogą wystąpić powikłania takie jak: utrata wagi spowodowana zbyt szybkim uczuciem pełności podczas posiłku, gdyż zmniejszony żołądek nie może strawić większej ilości jedzenia.
Zespół poposiłkowy, charakteryzuje się kołataniem serca i omdleniami występującymi po jedzeniu, co jest spowodowane szybkim przemieszczenie się treści pokarmowej do jelita z powodu braku żołądka lub redukcji jego wielkości. Po resekcji żołądka może także dojść do niedokrwistości z niedoboru witaminy B12, która bierze czynny udział w tworzeniu krwinek czerwonych. Nie występuje tzw. czynnik wewnętrzny produkowany przez błonę śluzową żołądka i niezbędny do wchłaniania witaminy B12.
Karolina J