Dna moczanowa
Dna moczanowa pojawia się, gdy organizm nie radzi sobie z usuwaniem, lub nadmiernie produkuje kwas moczowy. Odkłada się on wtedy w postaci kryształków, najczęściej w stawach. Jest to wrodzony lub nabyty defekt metaboliczny. Ryzyko zachorowania zwiększa również dieta z dużą ilością tłustego mięsa, alkoholu oraz zażywanie niektórych leków. Przed 65 rokiem życia często zapadają na nią mężczyźni. Jako powikłania po chorobie może wystąpić uszkodzenie nerek, kamica nerkowa i choroby układu krążenia oraz przewlekłe zapalenie stawów.
Objawy dny moczanowej
Objawy dny moczanowej to: zapalenie stawu, obrzęk i ból. Często pojawiają się zgrubienia na skórze.
Diagnostyka, leczenie dny moczanowej
Aby określić dnę moczanową należy pobrać płyn stawowy (w celu odnalezienia kryształków kwasu moczowego), wykonać badanie krwi oraz zdjęcie RTG zaatakowanego stawu.
Podczas napadu dny podaje się kolchicynę, czyli lek przerywający napad, który zapobiega rozprzestrzenianiu się stanu zapalnego. Często podaje się również leki zmniejszające stężenie kwasu moczowego we krwi, wtedy, gdy dieta okazuje się nieskuteczna.
Monika K
Prosze o podanie jaka stosowac diete w miare mozliwosci nieskomplikowana ~zosia
W dnie moczanowej należy przede wszystkim unikać:
mięsa (wieprzowego, boczku, dziczyzny, nerki, wątroby), ryb (śledzie, sardynki, makrele, pstrągi, łososie), zup mięsnych, grochu, szpinaku, grzybów. Produkty te należy zastępować: pieczywem, potrawami mącznymi, kaszami, serami, mlekiem, jajkami, owocami i jerzynami, ryby tj tuńczyk. ~medisa.pl