Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej jest to kuracja oczyszczajaco-odchudzajaca. Autorka uznaje ją za uzdrawiającą, obniżającą poziom cholesterolu, leczącą nadciśnienie, leczącą nadwagę. Pomaga w cukrzycy typu 2, miażdżycy, kamicy nerkowej, alergiach skórnych, astmie, łuszczycy, zapaleniu wątroby.
Przez 2-6 tygodni podczas stosowania diety je się warzywa w dowolnej ilości oraz surowe, gotowane lub duszone owoce. Do surówek nie należy dodawać tłuszczu i oleju. Zupy gotowane są krótko, warzywa przyrządzane na parze na półtwardo lub duszone w małej ilości wody. W diecie używa się jak najmniej soli.
Codziennie należy pić dużą ilość płynów, najlepiej około 2 litry. Oczyszczającą rolę odgrywa barszcz na zakwasie lub sok z marchwi.
Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej nie powinna być stosowana u osób po przeszczepach i u dzieci przed okresem dojrzewania. Nie można jej stosować, gdy jest się chorym na: cukrzycę insulinozależną, nadczynność tarczycy, niedoczynność nadnerczy, niewydolność serca, nowotwory.
Monika