+medisa.pl - Encyklopedia Zdrowia | Forum | Nowotwory | Choroby | Fizjoterapia | Anatomia
medisa.pl » Nowotwory » Dieta w chorobach nowotworowych

Dieta w chorobach nowotworowych

Dieta w chorobach nowotworowych jest to dieta lekkostrawna, wysokoenergetyczne i bogatobiałkowa. Posiłki powinny składać się z potraw, na które chory ma ochotę. Przy układaniu jadłospisu należy zadbać o to, aby znalazły się w nim produkty, które są źródłem pełnowartościowego białka. Do przyrządzania potraw należy dobierać surowce najwyższej jakości, bez środków konserwujących, świeże. Zalecane jest gotowanie na parze lub wodzie, pieczenie na ruszcie lub w folii.

Posiłki muszą być małe objętościowo, ale jedzone często, nawet 6 razy dziennie. W przypadku niektórych nowotworów niezbędne jest podawanie posiłków w postaci kleików, przecierów lub galaretek. Dieta powinna zawierać małą ilość błonnika. Często zdarza się, że po zakończeniu leczenia koniecznie jest zastosowanie diety odchudzającej.

Monika

Rak prostaty. Co należy wykluczyć a co musi być w jadłospisie. ~henryk
Proszę mi napisać dietę , bo tato ma gruczołaka żołądka bez przerzutów, bardzo proszę. ~marysia
Można stosować podobną dietę jak podana pod adresem http://www.echirurgia.pl/diety/dieta_wrzody.htm

Oczywiście należy dopytać lekarza prowadzącego o szczególne zalecenia, biorąc pod uwagę również stan ogólny. ~medisa.pl
Spis pojęć | Kontakt
© +medisa.pl - Internetowa Encyklopedia Zdrowia
Medycyna + Choroby + Zdrowie