Dieta w chorobach dróg żółciowych jest to dieta stosowana w zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, w kamicy żółciowej oraz u pacjentów z przewlekłym i ostrym zapaleniem trzustki. Dodatkowo poleca się stosowanie jej w okresie zaostrzenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
Dieta w chorobach dróg żółciowych jest uzupełnieniem leczenia farmakologicznego. Pacjentom należy dostarczyć pełnowartościowych produktów białkowych oraz ograniczyć tłuszcz, którego wchłanianie jest upośledzone. Witaminy i składniki mineralne powinno się uzupełnić suplementami. Potrawy muszą być przyrządzane na parze oraz bez tłuszczu.
Jada się około 6 razy dziennie, bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając. W zaawansowanej chorobie należy ograniczyć białko. Przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego dieta powinna być niskobłonnikowa, ograniczająca spożywanie mleka i jego przetworów.
Monika