Dieta i samokontrola u kobiety chorej na cukrzycę
Dieta cukrzycowa u kobiety chorej na cukrzycę powinna składać się z 6-8 posiłków w ciągu dnia o stałych porach. Wskazane są warzywa i owoce, tłuszcze (w połowie roślinne, w połowie zwierzęce), białko oraz mało cukru. Wartość energetyczna diety może być utrzymana na poziomie 30-35 kcal/kg ciała. Dietę uzupełnia się witaminami i solami mineralnymi (wapnia i żelaza).
Samokontrola u kobiety chorej na cukrzycę
U kobiety chorej na cukrzycę, co 2 tygodnie powinno wykonywać się: ważenie się, mierzenie ciśnienia krwi, kontrolowanie obrzęku wokół kostek, określanie białkomoczu dobowego, wykonanie badania osadu moczu. Z kolei, co 4-6 tygodni należy: oznaczać zawartości hemoglobiny glinowanej oraz wykonywać morfologię krwi.
Monika K