+medisa.pl - Encyklopedia Zdrowia | Forum | Nowotwory | Choroby | Fizjoterapia | Anatomia
medisa.pl » Miażdżyca » Dieta przeciwmiażdżycowa

Dieta przeciwmiażdżycowa

Dieta przeciwmiażdżycowa jest to dieta bogatoresztkowa z ograniczeniem tłuszczu. Miażdżyca występuje przede wszystkim u osób, które dostarczają organizmowi więcej energii niż ten zdolny jest przetworzyć. Rozwojowi choroby sprzyja spożywanie tłuszczy zwierzęcych, węglowodanów, niedobory witamin z grupy B, E i C oraz błonnika. Dlatego z diety należy wykluczyć tłuszcze zwierzęce, potrawy smażone, ciężkostrawne. Trzeba ograniczyć sól oraz unikać słodyczy, alkoholu i cukru.

W diecie przeciwmiażdżycowej muszą dominować tłuszcze roślinne, które są dodawane do potraw na surowo. Należy jeść produkty bogate w witaminę C, witaminę E oraz beta-karoten. Ważne jest spożywanie potasu obniżającego cieśninie, oraz magnezu i wapnia, które zapobiegają w tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Potrawy najlepiej gotować na parze, piec w folii oraz dusić i smażyć bez tłuszczu. Dietę powinno się stosować profilaktycznie po 40. roku życia.

Monika

Spis pojęć | Kontakt
© +medisa.pl - Internetowa Encyklopedia Zdrowia
Medycyna + Choroby + Zdrowie