+medisa.pl - Encyklopedia Zdrowia | Forum | Nowotwory | Choroby | Fizjoterapia | Anatomia
medisa.pl » Diety » Dieta papkowata

Dieta papkowata

Dieta papkowata i płynna stosowana jest w chorobach jamy ustnej i przełyku oraz po zabiegach operacyjnych. Jest to dieta lekkostrawna, ale wszystkie potrawy podawane są w postaci papek. Zalecane są zupy kremowe z dodatkiem delikatnego, rzadkiego lanego ciasta, drobno mielone mięsa z sosami, rozmoczona bułka, jajka na miękko, budynie z warzyw i mięs, ziemniak, koktajle, pasty twarogowe, biszkopty, kasze w formie kleików, przeciery owocowe i warzywne.

Dieta płynna, pomimo że jest lekkostrawna, opera się na rozcieńczeniu wodą, śmietanką lub mlekiem. Chorych, którzy nie mogą przyjmować pokarmów, karmi się za pomocą odżywania dożylnego lub sondy dożołądkowej.

Monika

Spis pojęć | Kontakt
© +medisa.pl - Internetowa Encyklopedia Zdrowia
Medycyna + Choroby + Zdrowie