+medisa.pl - Encyklopedia Zdrowia | Forum | Nowotwory | Choroby | Fizjoterapia | Anatomia
medisa.pl » Diety » Dieta Montignaca

Dieta Montignaca

Dieta Montignaca to dieta oparta na indeksie glikemicznym. Polega na kontrolowanym spożywaniu węglowodanów. W jadłospisie nie wolno dopuścić do dużego stężenia glukozy we krwi, powodującego gwałtowny wzrost poziomu insuliny. Hormon ten umożliwia przyswajanie cukru i sprzyja magazynowaniu tłuszczu.

Dieta Montignaca nakazuje jeść regularnie, 3 razy dziennie według klucza: solidne śniadanie, niezbyt obfity obiad i lekka kolacja.

Należy unikać: cukru, miodu, chipsów, ziemniaków, białego ryżu, dyni, arbuza, białego pieczywa, napojów gazowanych, bananów, piwa, rodzynek, melonów.

Można spożywać: płatki zbożowe, chleb pełnoziarnisty, surową marchew, makaron z pełnej mąki, soczewicę, soję, orzeszki ziemne, bakłażany, cebulę, czosnek, cukinię, chude mięso, dziczyznę, ryby, drób, czerwone wino, mleko.

Dieta Montignaca pokazuje śródziemnomorski sposób odżywiania, który jest uznawany za zdrowy. Jest proponowana jako metoda odchudzania oraz jako sposób odżywiania na całe życie (w nieco łagodniejszej formie). Nie budzi protestów diabetyków.

Monika

Spis pojęć | Kontakt
© +medisa.pl - Internetowa Encyklopedia Zdrowia
Medycyna + Choroby + Zdrowie