Dieta Kopenhaska jest to dieta bardzo wyczerpująca, ekstremalna. Trwa jedynie trzynaście dni. Nie wolno jej stosować ani chwili dłużej. Działa wtedy, gdy jest przeprowadzona ściśle według planu. Najmniejsze odstępstwo równa się porzuceniu kuracji. W przypadku zaniechania kuracji w ciągu 6 dni, dietę można ponownie przeprowadzić po 3 miesiącach. Po jej zakończeniu można od razu jeść wszystko i nie grozi to utyciem przez 2 lata. Jej stosowanie częściej niż dwa lata, grozi niedoborem witamin i minerałów.
Dzień pierwszy i ósmy: śniadanie to kawa i kostka cukru; lunch to dwa jajka na twardo i 1 pomidor oraz gotowany szpinak; obiad to duży befsztyk oraz sałata z olejem i cytryną.
Dzień drugi i dziewiąty: śniadanie to 1 kubek kawy i kostka cukru; lunch to duży befsztyk oraz sałata z olejem i cytryną; obiad to 1 plaster szynki oraz 2-3 szklanki jogurtu.
Dzień trzeci i dziesiąty: śniadanie to 1 kubek kawy i kostka cukru oraz 1 grzanka; lunch to gotowany szpinak i 1 świeży owoc oraz 1 pomidor; obiad to: 1 plaster szynki i 2 gotowane jajka oraz sałata z olejem i cytryną.
Dzień czwarty i jedenasty: śniadanie to 1 kubek kawy i kostka cukru; lunch to tarta marchewka i jajko na twardo oraz naturalny twarożek; obiad to sałatka owocowa i 2-3 szklanki naturalnego jogurtu.
Dzień piąty i dwunasty: śniadanie to duża tarta marchew z cytryną; lunch to duża chuda ryba; obiad to 1 befsztyk oraz sałata i brokuły.
Dzień szósty i trzynasty: śniadanie to 1 kubek kawy i kostka cukru; lunch to kurczak oraz sałata z olejem i cytryną; obiad to duża marchewka i dwa jajka na twardo.
Dzień siódmy: śniadanie to kubek herbaty bez cukru; lunch to 1 kawałek grillowanego chudego mięsa oraz świeży owoc; obiadu nie ma.
Monika