Dieta bezglutenowa to podstawa terapii w celiakii u dzieci oraz chorobie sprue u osób dorosłych. Choroby te cechują się genetyczną nadwrażliwością na gliadynę, która jest składnikiem glutenu. Chorym nie wolno spożywać produktów zawierających nawet śladowe ilości glutenu. Powinni je zastąpić ryżem, kukurydzą, soją. W przeciwnym wypadku następuje u nich zanik kosmyków jelitowych i rozwija się zespół zaburzonego wchłaniania.
Dietę bezglutenową stosuje się przez całe życie. Pozwala normalnie funkcjonować w trakcie choroby, a jej zaniechanie prowadzi do nawrotów. Rygorystyczne przestrzeganie diety jest bardzo trudne, szczególnie w przypadku produktów przetworzonych, których zawartość nie jest znana. Celiakii często towarzyszy nietolerancja laktozy i alergia na białko mleka krowiego. Dlatego w tym przypadku należy stosować dietę bezglutenową i bezmleczną. Ta jednak zezwala na stosowanie probiotyków, czyli jogurtów z bakteriami oraz kefiru i kwaśnego mleka. Wtórna nietolerancja glutenu może wystąpić na skutek przyczyn genetycznych.
Monika