Dieta Atkinsa to dieta wysokobiałkowa i ubogowęglanowa. Zakłada, że cukry, a nie tłuszcz, powodują tycie. Aby skutecznie walczyć z otyłością należy ograniczyć spożycie węglowodanów. Dodatkowo zalecane jest uzupełnienie suplementami brakujących witamin i minerałów, ograniczenie picia kawy i herbaty oraz rzucenie palenia.
Według opinii dietetyków dieta zwiększa ryzyko udaru mózgu, miażdżycy, zakrzepów, chorób nerek i osteoporozy. Nie jest wskazana u osób z cukrzycą, nadciśnieniem, miażdżycą i wysokim poziomem cholesterolu.
Wg diety Atkinsa zaleca się spożywanie: mięsa, wędlin, ryb, pasztetów, tłuszczów roślinnych, tłuszczów zawartych w rybach i mięsie, kawy bezkofeinowej i herbaty.
Wg diety Atkinsa nie wolno spożywać: produktów zbożowych, pieczywa, makaronu, ziemniaków, warzyw z zawartością skrobi, jogurtu, mleka i owoców.
Monika