Czosnek to roślina, która jest jednym z najważniejszych leków naturalnych. Jej działanie to obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zapobieganie miażdżycy i nadciśnieniu. Zmniejsza objawy przeziębienia, bólów miesiączkowych, zapalenia oskrzeli. Dodatkowo pomaga w zaburzeniach jelitowo-żołądkowych.
Czosnek działa przeciwzakrzepowo i bakteriobójczo. Pomaga w infekcjach wirusowych i grzybiczych. Jest antyoksydantem, czyli stymuluje układ immunologiczny i przyczynia się do zapobiegania nowotworom. Roślinę najlepiej jeść świeżą, suszoną. Dodaje się go do potraw lub mleka, a w aptece można go kupić w postaci tabletek.
Przy zaburzeniach krzepnięcia krwi i niskim ciśnieniu trzy ząbki czosnku to maksimum dawki. Nie jest wskazane stosowanie rośliny przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Monika