Czerwonka bakteryjna to choroba, którą wywołują bakterie o nazwie pałeczki czerwonki. Nie przenikają one do krwi, dlatego okres chorobowy jest uwarunkowany działaniem endotoksyny czerwonkowej. Zakażenie ogranicza się do ściany jelita grubego i końcowego odcinka jelita krętego.
Okres wylegania się czerwonki bakteryjnej trwa około 5 dni. Zaczyna się najczęściej nagle, bez zwiastunów. Często występuje gorączka, bóle brzucha, biegunka. Stolce, które są początkowo papkowate, stają się częstsze i wodniste. Później są bardziej skąpe, śluzowo-ropne i z domieszką krwi. Pacjent oddaje je z bolesnym i nasilającym się parciem. W następstwie biegunki pacjent traci wodę i sole mineralne (głównie chlor i sód, a w mniejszym stopniu potas). Jednocześnie ze zmniejszeniem się liczby stolców ustępuje bolesne parcie oraz powraca łaknienie i dobre samopoczucie.
W celu rozpoznania czerwonki konieczne jest bakteriologiczne badanie kału. W razie ujemnego wyniku badania mówi się o zespole czerwonkowym, a nie o wystąpieniu czerwonki.
Monika