Cynk jest pierwiastkiem, który wpływa na przemiany białkowe, lipidowe, węglowodanowe i energetyczne organizmu. Jest odpowiedzialny za syntezę kwasów nukleinowych, przyswajanie białek, metabolizm kości, transport tlenu i adaptację wzroku w ciemności. Dodatkowo chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i umożliwia odczuwanie smaku i zapachu. Jest aktywatorem około 80 enzymów.
W organizmie człowieka znajduje się 2-4 g cynku. Największe ilości są w kościach, skórze, wątrobie, mięśniach, nerkach i śledzionie. Prawidłowe stężenie cynku w osoczu wynosi 12,2 do 21,4 μmol/l. Dzienne zapotrzebowanie u dorosłych wynosi 12-15 mg.
Niedobór cynku powoduje zmniejszenie odporności organizmu na infekcje, sprzyja opóźnieniu okresu kostnienia, zahamowaniu wzrostu, zaburzeniom płodności, ślepocie zmierzchowej, suchej skórze, białym plamom na paznokciach.
Cynk znajduje się w kakao, mące żytniej, fasoli, serach żółtych, orzechach, jajach, ryżu, wieprzowinie, sałacie, cytrusach, marchwi, mleku.
Monika