+medisa.pl - Encyklopedia Zdrowia | Forum | Nowotwory | Choroby | Fizjoterapia | Anatomia
medisa.pl » Cukrzyca typu 2 » Cukrzyca typu 2 (insulinoniezależna)

Cukrzyca typu 2 (insulinoniezależna)

Cukrzyca typu 2 (cukrzyca insulinoniezależna, wynikająca ze złego działania insuliny)
Ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 zwiększa się wraz z wiekiem. Jednak pomimo tego coraz częściej zapadają na nią dzieci i osoby poniżej 30. roku życia.

W cukrzycy insulinoniezależnej trzustka wytwarza insulinę, a mimo to dochodzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi. Insulina może być wydzielana do krwi w sposób nieprawidłowy, albo w niewystarczających ilościach. Często dzieje się to również zbyt późno w stosunku do przyjętego posiłku. Powodem tego są najczęściej wady genetyczne. Po drugie, może dojść do insulinoodporności komórek. Jest to również uwarunkowane genetycznie. Ryzyko wystąpienia choroby u potomka wynosi około 40%.

Badaniu w kierunku cukrzycy powinny poddać się osoby: które ukończyły 45 lat; ze stwierdzonym w przeszłości podwyższonym poziomem cukru we krwi; z nadwagą lub otyłością; o wysokim poziomie cholesterolu lub trójglicerydów; których najbliżsi cierpią na cukrzycę typu 2; chorujące na nadciśnienie tętnicze lub inne choroby serca; mało aktywne fizycznie. Zaleca się również przebadanie kobiet, które urodziły dziecko ważące powyżej 4,5 kg lub u których w czasie ciąży stwierdzono wyższe poziomy cukru we krwi.

Zgodnie z wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego zaleca się, aby u każdej osoby powyżej 45. roku życia wykonywać oznaczenie poziomu cukru raz na trzy lata, a u osób z grup ryzyka – raz na rok.

Połowa osób chorych na cukrzycę typu 2 nie jest świadoma swej choroby. Jej rozpoznanie często jest opóźnione o 10 lat, a jej wykrycie zachodzi przez przypadek. Wówczas trzeba nie tylko walczyć z chorobą, ale również naprawiać szkody, które zdążyła przez ten czas poczynić.

Monika K

CUKRZYCA typu 2. Można ją POKONAĆ !!

Przy cukrzycy ważnym jest aby dostosować odżywianie do tabel z tzw. __NISKIMI węglowodanami. Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają TRZUSTKI.
Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie NIE przekraczające po spożyciu DOZWOLONEJ granicy* czyli 26% wzrostu.
Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.

Mając cukrzycę powinniśmy zatem stosować, dietę wg tzw. __NISKICH węglowodanów, i nie chodzi bynajmniej o ilość, czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki POWODUJĄ we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki WW węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają JAKOŚCI !!

Tabele* Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.
Dostosowanie się do tabel ZALECANE i DOZWOLONE pozwala w kilka DNI ustabilizować poziom cukru we krwi i NIE jest to TRUDNE !!
Pamiętajmy, że poziom cukru we krwi nie podnosi ani powietrze, ani woda mineralna, lecz ZJADANE węglowodany.
Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować OD ZARAZ !!

Zobacz też* CUKRZYCA typu 2.
__Książka* _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/ ~Iga ROSS, Melbourne
Spis pojęć | Kontakt
© +medisa.pl - Internetowa Encyklopedia Zdrowia
Medycyna + Choroby + Zdrowie