Bruceloza jest rzadko występującą chorobą bakteryjną. Możemy się nią zarazić w gospodarstwie wiejskim lub spożywając produkty pochodzenia mlecznego. Zazwyczaj występuje ona u osób pracujących ze zwierzętami, np. u rolników, weterynarzy, rzeźników. Można się także nią zarazić pijąc surowe mleko od chorej krowy. Okres rozwijania się brucelozy wynosi 7-21 dni. Objawy wskazujące na brucelozę to: powracająca gorączka, bóle głowy, zlewne poty, bóle stawów. Przyczyną brucelozy jest infekcja bakteryjna wywołana przez Brucella abortus.
Jeśli po powrocie ze wsi zauważysz u siebie objawy, które mogłyby wskazywać na brucelozę, skontaktuj się z lekarzem. Lekarz może nakazać zrobienie badania krwi, aby potwierdzić diagnozę, i przepisać antybiotyk doustny lub w zastrzykach. W przypadku choroby należy dużo odpoczywać. Powikłania - w rzadkich przypadkach choroba może zaatakować jądra, płuca i serce.
Karolina J