Bruceleroza to choroba wywoływana przez drobnoustrój z rodziny Brucellaceae i rodzaju Brucella. Okres wylęgania nie jest ściśle określony. Bakteria może umiejscowić się w każdym narządzie, dlatego zespół objawów jest różnorodny. Choroba występuje w postaci ostrej i przewlekłej.
W ostrym przebiegu brucelerozy występuje gorączka falista, poty, obłożony język, zaparcie. Chory wykazuje silną apatię i osłabienie. Wątroba i śledziona są powiększone. We krwi obserwuje się leukopenię i limfocytozę. Komórki eozynochłonne nie zanikają. Obrzmieniu ulegają węzły chłonne, a na skórze pojawiają się powikłania nerwowe.
Szczególnym objawem brucelerozy jest uszkodzenie kręgosłupa, zwłaszcza w części krzyżowo-biodrowej. Dochodzi do przewlekłych zmian w ścięgnach i kaletkach maziowych oraz w mięśniach. Przewlekły okres choroby jest najczęściej zejściem postaci ostrej.
Rozpoznanie brucelerozy polega na badaniach bakteriologicznych, serologicznych oraz dochodzeniu epidemiologicznym.
Leczenie brucelerozy oparte jest na stosowaniu antybiotyków. Zapobieganie choroby polega na spożywaniu wyłącznie pasteryzowanego lub przegotowanego mleka.
Monika