Biegunki fermentacyjne są to kwaśne, pieniste biegunki, które są połączone z oddawaniem gazów oraz związane ze złym trawieniem disacharydów na skutek deficytów disacharydaz jelitowych. Przyczyną choroby jest brak lub ubytek laktazy, sacharozy izomaltazy, trahalazy.
Zespoły trwałego, wrodzonego deficytu disacharydaz są bardzo rzadkie i ujawniają się dopiero w drugim półroczu życia lub w wieku przedszkolnym.
Natomiast częste są niedobory wtórne, które przedłużają rekonwalescencję infekcyjnych biegunek lub lambliozy. Biegunka fermentacyjna może występować także przy zaniku kosmyków jelitowych oraz u osób długo niepijących mleka.
Podczas wystąpienia biegunek fementacyjnych obserwuje się dolegliwości takie jak: wzdęcia, biegunki z parciem. Objawy nie wpływają wybitnie na stan ogólny dziecka. Dolegliwości ustępują w trakcje leczenia choroby podstawowej.
Pacjentom zaleca się dietę ubogolaktozową oraz zastąpienie cukru trzcinowego glukozą lub fruktozą.
Monika