Atropina to alkaloid znajdujący się w niektórych roślinach rosnących w Polsce, np. w wilczej jagodzie (Atropa belladonna) czy bieluniu dziędzierzawie (Datura stramonium).
Atropina poraża receptory muskarynowe układu cholinergicznego, a w większych dawkach poraża nawet przewodnictwo w zwojach układu autonomicznego. Atropina działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy. Dla dzieci dawka śmiertelna to ok. 10 mg.
Wczesnymi objawami zatrucia atropiną są: suchość błon śluzowych jamy ustnej, utrudnienie połykania, rozszerzenie źrenic z porażeniem akomodacji oka. Przyspieszona jest znacznie czynność serca oraz podwyższone jest ciśnienie tętnicze krwi. Wzrasta niepokój oraz pobudzenie psychoruchowe z zaburzeniami koordynacji. W ciężkich zatruciach obserwuje się halucynacje wzrokowe i słuchowe oraz napady szału.
Jako leczenie zatrucia atropiną zaleca się płukanie żołądka, jeśli zatrucie nastąpiło drogą doustną i stan chorego na to pozwala.
Monika