Antybiotyki to substancje chemiczne, które są otrzymywane za pomocą biosyntezy z hodowli różnych drobnoustrojów lub syntetycznie. Ich przeciwbakteryjne działanie polega na włączaniu się do naturalnego metabolizmu komórki bakteryjnej i niszczeniu jej struktury enzymatycznej. Utrudniają one przyswajanie niezbędnych dla życia składników oraz wypaczają prawidłowy rozwój i wzrost drobnoustrojów.
Antybiotyki dzieli się na bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Bakteriobójcze działanie antybiotyków polega między innymi na uszkadzaniu ściany komórkowej bakterii, co zmniejsza ich właściwości osmotyczne, oraz powodują absorpcję wody, która prowadzi do eksplozji komórki. Inne działanie polega na powodowaniu utraty niezbędnych do życia metabolitów lub zaburzeniu biosyntezy białka w komórce bakteryjnej.
Antybiotyki bakteriostatyczne nie niszczą bezpośrednio bakterii, ale włączają się do jej naturalnego metabolizmu i stwarzają znaczne niedobory białkowe. Osłabione i zwyrodniałe pod wpływem chemioterapeutyków drobnoustroje są niszczone przez siły obronne organizmu.
Monika