Alergeny to antygeny, które w wyniku pobudzenia mechanizmów immunologicznych prowadzą do alergizacji ustroju i wzmożonej syntezy IgE.
Alergeny nie wywołują takiej reakcji u ludzi zdrowych, którzy nie odczuwają żadnych dolegliwości pod wpływem różnych czynników. Picie mleka lub spacer po kwitnącej łące są szkodliwe tylko dla osób uczulonych na laktoalbuminę, kazeinę, inne składniki mleka lub pyłki roślin.
Alergeny można podzielić w zależności od drogi wnikania do ustroju. Są to: alergeny pokarmowe (mleko, mieso, jajko, owoce, czekolada), alergeny infekcyjne (jady owadów, leki), alergeny wziewne (kurz, sierść zwierząt, roztocza, pleśnie, pióra, pyłki roślin), alergeny kontaktowe (chrom, nikiem, formalina, środki piorące, kosmetyki).
Drobnoustroje lub leki mogą dostawać się do ustroju każdą z wymienionych dróg.
W pierwszym okresie życia najczęściej pojawiającymi się alergenami są pokarmy.
Monika